Rapkolikk
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rapkolikk

Rap, break dans, graffiti, battle

AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

Sagonun Timeoutistanbul Dergisine Verdiği Röportaj

YazarMesaj
dReaMeR

dReaMeR

Sagonun Timeoutistanbul Dergisine Verdiği Röportaj Empty
MesajKonu: Sagonun Timeoutistanbul Dergisine Verdiği Röportaj   Sagonun Timeoutistanbul Dergisine Verdiği Röportaj Icon_minitimeÇarş. Şub. 25, 2009 5:48 pm

Rap’in Türkiye’deki en önemli isimlerinden Sagopa Kajmer ve Kolera bir plak şirketi kurdu: Melankolia Müzik. İlk icraatleri
de Kafile albümü.
Bazılarının Ceza düetleriyle, bazılarının Gora filmiyle adını duyduğu Sagopa Kajmer 1998’den beri Türkiye’de rap yapıyor ve piyasasındaki en önemli adamlardan biri. Şimdi gene aynı işle uğraşan karısı Kolera ile birlikte Melankolia Müzik adlı bir şirket kurdu ve ‘Kafile’ isimli karma rap albümüyle yeni yetenekleri desteklemeye devam ediyor. ‘Pesimist underground
hip hop’ olarak tanımladığı tarzıyla Sagopa Kajmer “bu çevrede bizim borumuz öter” diyecek kadar iddialı. Kolera ve Sagopa Kajmer yeni şirketlerinden sesleniyor:
Rap, hip hop, R&B konusundaki kafa karışıklığımızı giderin, bizde hepsi girdi birbirine!
Sagopa Kajmer: Öncelikle hip hop akımın genel ismi, rap ise yalnızca müziğin ismi.
Kolera: Son zamanlarda dans yarışmalarında da hip hop dans diyorlar mesela ki çok yanlış, break dance demeliler, hatta kategorilere ayırmalılar. Üstelik dans hocası diyor bunu.
Saqopa:Türkiye’de dinlenen kişiler daha çok R&B kategorisinde; 50 Cent, Beyonce gibi. Eminem normalde hip hop’çı ama çok popüler ve artık onu da bu kategoride sayabiliriz. En popüler isimler her zaman en iyiler olmuyor. Biz liste başarısı yakalamak için şarkılar yapmıyoruz, bu çok önemli.
İlla bir şeylere isyan olmalı ama değil mi?
Saqopa: Bu aslında yanlış biliniyor. Amerika’da rap isyanla başlamadı, ilk rap parçaları diskolarda yapı*** parti şarkılarıydı. Yani aslında eğlenceli bir müzik olarak başladı, daha sonra 80’lerde Public Enemy ile değişti, 2000’lerde de kişilerin kendilerini anlattıkları şarkılara döndü. Şarkı sözlerinde illa bir şeylere isyan etmek zorunda değilsiniz, sabah kalktım yüzümü yıkadım, evden çıktım gibi şeyler de olabiliyor, aşk da olabiliyor.
Müzik olarak agresif; sizin şarkı sözlerinizde ise pesimizm, doğa, melankoli gibi romantik temalar var. Nasıl bağdaştırıyorsunuz?
Saqopa: Sagopa Kajmer bu işte; pesimist underground hip hop.
Melankolia Müzik nasıl kuruldu?
Kolera: Hakkımız çok fazla yendiği için böyle bir işe giriştik. Zaten rap albümü çıkarmaya hevesli fazla şirket yoktu bizim dönemimizde. Kimsenin tanımadığı, çok fazla yetenekli insan var. Onların hakları yenmeden piyasaya girmelerini mümkün kılmak istedik. Ben kendi adaletime inanıyorum ve içim çok rahat, kimsenin hakkını yemem. 100.000 dolarlık klip çekemeyiz belki ama elimizden geleni yaparız prodüksiyon için. Hem birileri bizi zaten batırıyordu, batacaksak kendimiz batalım dedik.
Şirketten yalnızca rap tarzı albümler mi çıkacak?
Saqopa: Hayır, beğendiğim her müziğe destek veririm sonuna kadar. Şimdi bizim çeşitli caz, pop, arabesk şarkıcılarıyla projeler var kafamızda, atıyorum mesela Asya Minör, Birol Yayla gibi bir çok alternatif sanatçıyı da seviyorum ve dinliyorum, hatta onlarla çalışmak istiyorum. Yemek yapmaya benziyor, farklı malzemeleri birleştiriyorsun, tadı güzel geliyorsa sonuç iyi demektir. Biz de rap’i başka tarzlarla birleştirmek istiyoruz.
Melankolia’dan ilk albüm çıktı, biraz bundan bahseder misiniz?
Kolera: Genç yeteneklere yer verdiğimiz, karma bir rap albümü Kafile. Ben ve Sagopa dışında Zet, Raffine, Abluka Alarm gibi rapçiler var. Albümün çıkacağını internet sitemizde duyurmuştuk yalnızca, çıktığı gün tükendi.
Underground takılıyorsunuz...
Saqopa:Underground bir şirket olarak ayakta durmak zor, mafya olmuş çünkü hepsi. Ama duruş olarak bizim seçtiğimiz bu. Zaten bence hem popüler hem de underground olunabilir. Ben popülerim ama aynı zamanda underground’ım. Sokakta biri beni görünce tanıyor, naber Sago diye gelemiyor yanıma, eli titreyerek, imza rica ediyor. Benim sevdiğim popülarite bu zaten. Türkiye’deki rap kültürünün öncülerinden olduğum için de benim tarzım rap önde. Başta 50 Cent dinleyen bir
adam olsaydı herkes o müziği dinleyecekti kendi çevremden bahsediyorum tabii ki. Rapi rap için yapıyoruz, sanat için sanat gibi. Talk show’lara çıkmıyoruz ama müziğimizden anlayan yerlere röportaj veriyoruz. Çünkü satış da önemli, bu şirket ekmek teknemiz.
Kolera: Kafile albümü bandrollü underground bir albüm, arayan herkes buluyor. Ama promosyon çalışması için öyle her programa katılmıyoruz. Ben bir talk show’a katılsam yanıma gelecek bir medya maymunuyla aynı sohbeti paylaşmak istemiyorum.
Saqopa:O programlarda zaten çağırıyorlar, iki şarkı söyletiyorlar o kadar, fazla konuşturmuyorlar, ilgilenmiyorlar. Talk show’cunun hatası aslında ama oraya çıkan da bunu biliyor olmalı.

1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» NoRm 3nd3R RöpoRTaj xD